Cataracta

cataracta- Oftalmologia Valldeperas

Cataracta

Què és una cataracta?

La cataracta és una opacificació o pèrdua de transparència del cristal•lí, que és una de les principals lents de l’ull. És un procés natural que està associat amb l’envelliment de l’ull, tot i que pot aparèixer en altres situacions en pacients més joves, com poden ser casos de cataracta congènita, traumatismes, miopia, diabetis ocular o després d’una cirurgia de retina.

Què nota el pacient amb cataractes?

Típicament sol notar una disminució lentament progressiva de l’agudesa visual, és a dir, la visió es va fent borrosa amb els mesos i costa definir visualment els objectes a la llunyania. Alhora, els colors de les coses que ens envolten es tornen més apagats, menys brillants i tendeixen cap a tons més blavosos. D’altres vegades, els símptomes de la cataracta són els enlluernaments, especialment molestos a l’hora de conduir o de sortir al carrer. Rarament, es pot notar visió doble (diplopia) a l’ull afectat de cataracta.

Quin és el tractament de la cataracta?

No existeix cap tractament que previngui l’aparició de la cataracta. L’únic tractament que existeix actualment és l’extracció quirúrgica del cristal•lí opacificat. Tanmateix, cal valorar la necessitat de realitzar la cirurgia de manera personalitzada per cada pacient i només realitzar-la quan generi símptomes suficients. La tècnica quirúrgica que es realitza actualment és la facoemulsificació, mitjançant ultrasons (no s’utilitza el làser), i posterior implantació d’una lent intraocular. Aquesta cirurgia es realitza sota anestèsia local amb gotes tòpiques a través d’una petita microincisió menor a 3mm, i que no sol requerir sutura. Després de la cirurgia el pacient acostuma a poder fer una vida normal passats uns dies. En algunes ocasions, per exemple en cataractes molt evolucionades, s’ha de realitzar una tècnica més clàssica (extracció extracapsular), que sí que requereix sutura de la incisió corneal i, tot i que proporciona una bona visió al pacient, té un postoperatori una mica més llarg.

Quina lent intraocular es pot implantar?

En la majoria de les cirurgies de cataracta s’empra una lent monofocal, és a dir, que corregeix la visió llunyana, no requerint correcció òptica (ulleres) de lluny, però sí que fa falta correcció de prop (ulleres de presbícia). És una tècnica altament efectiva i amb àmplia experiència. Recentment es poden utilitzar unes noves lents que corregeixen l’astigmatisme (lents tòriques) i, en determinats casos, lents que corregeixen tant la visió llunyana com la visió propera (lents multifocals), no requerint habitualment ulleres ni de prop ni de lluny.